2010-11-29 – Recension Bröderas Julshow 2010

Publicerad 2010-11-29, 03:00

Foto:  Andreas Olsson

Vilt julstök med Brödera Hallberg

När Brödera Hallberg julstökar går det onekligen ganska vilt till. Spiköns fönster immar igen.

Det dansas bredvid borden och på en del ställen skymtas en klassisk luftgitarr.

Med mindre än en månad kvar till julafton var det många som ville tjuvstarta firandet tillsammans med de spexiga trollhättebröderna på självaste premiärkvällen. I år har bandet dock lämnat den ljusblå sparkdräkten hemma och i stället iklätt sig var sin något mer traditionell tomtedräkt.

Galenskaperna och upptågen känns dock igen från tidigare år. Volymen är hög, stämningen god och låtarna inte helt okända. Allt med en doft av jul. Och glögg.

– Det här är rock n´roll, skriker kvällens gladaste och mest högljudda tomtefar – sångaren Mikael Strandlind.

För det stökas inte bara när Bröderna Hallberg bjuder in till tidigt julfirande. Det brôtas och skôjas en hel del också.

Med hjälp av en rasande kavalkad av jullåtar och andra stämningshöjare bereder de en väg för julstämningen. Bland annat genom en försmak av Kalle Ankas julafton. Kända låtar från den tecknade filmens värld, fast med en extra julkrydda – Brödera Hallberg. Det är, precis som julafton, en kväll då allt är möjligt.

Plötsligt förvandlas Spiköns lilla matsal till en festlig Las Vegas-show. Tomteluvan byts ut mot en randig stor keps och de bruna glasögonen ersätts av ett par mörka solbrillor. Mikael Strandlind blir helt plötsligt Stevie Wonder. Ett fantastiskt blandning låtar som minst sagt får fart på en redan gladlynt publik. Det är spexigt. Kul och oerhört underhållande.

Men att enbart beskriva Brödera Hallberg och deras julshow som skojig och underhållande vore orättvist. Det kan inte undgå någon att de fyra männen i tomtekostymer på scenen också är skickliga musiker som vet hur man charmar mätta julbordsbesökare.

– Vi försöker att anpassa oss efter publiken. Även om vi har en uppstyrd show så kan vi slänga in lite låtar för att få igång publiken, säger sångaren Mikael Strandlind efter premiären.

Lagom till att kandelabrarnas vita ljus nästan brunnit ner smittas publiken, åtminstone kvinnliga delen av den, av dansfeber. Bord och stolar blir plötsligt utan funktion och en spontan ringdans med en glad tomtefar i spetsen tar vid. En första av många juldanser som väntar de skojiga, och fantastiska, Brödera Hallberg.

Anna Sofia Dahl
By |2018-12-05T13:03:37+01:00november 29th, 2010|Okategoriserade|Kommentarer inaktiverade för 2010-11-29 – Recension Bröderas Julshow 2010

About the Author:

Är Brödera’ Bröder?

Vilket storstilat besök som vi fick till studion när Mikael ”Kappa” Strandlind gästade oss. Mikael som är Sven-Åke Hallberg i Trollhättebandet Brödera Hallberg, kända från Fredrik och Filips Boston Tea Party i kanal 5.

Och hur ligger det till med brödraskapet egentligen?

Det vankas ju julshow i hemstaden Trollhättan för Brödera Hallberg, något som lovar mycket upptåg och härlig stämning. Men jag och Elin undrade ju om brödera verkligen är bröder?